Maroon Creek Overlook

The site is located at the top of a steep hillside overlooking an active creek below. It is a rigorous contemporary house that responds to and connects with its site and the environment. 

The house is conceived as three pods connected by transparent links. Each pod cantilevers over a solid base; the cantilevers accentuate the steep drop into a ravine, perching the occupants above the creek below. The pods push, pull, and rotate to create pockets of privacy in the landscape.  

Maroon Creek Overlook Aspen
Maroon Creek Overlook Header
Maroon Creek Overlook Living Room
Maroon Creek Overlook Aspen Bedroom
Maroon Creek Overlook Bathroom
Maroon Creek Overlook Exterior View

Flanked by the living and guest pods, the east outdoor room is shielded from a nearby bridge and focuses views across the ravine to a distant valley. The southwest lawn, bordered by the master and living pods, is carved into the site and enclosed by architectural concrete walls. Recessing the lawn into the grade creates added privacy from an adjacent right of way. Native vegetation extends to the site walls creating a Zen-like oasis in the landscape.

Ccy Architects Maroon Creek Overlook View To The Kitchen
Ccy Architects Maroon Creek Overlook Kitchen
Ccy Architects Maroon Creek Overlook Custom Bar Interiors
Ccy Architects Maroon Creek Overlook Guest Bedroom

Completed

2015

Location

Aspen, Colorado

Project Size

9,918 SF 

2.47 Acres

Primary Scope

Architecture, Interior Architecture, and Interior Finishes

Interior Finishes and Furnishings by the owner and Taylor & Taylor

Primary Materials

Board Form Concrete, Cedar, Zinc, and Glass

Awards

AIA Colorado West | Award of Excellence

Share This:

Next

Bridge House