A design studio in the heart of the Rocky Mountains

Get In Touch
 

Elk Range Overlook

Cradled into a gently sloping site just outside of Aspen, Colorado, this highly crafted home sits amidst a grove of aspen trees on the edge of a large, open meadow with views out to the Elk Mountain Range. Clad in stone, wood, steel, and glass, the house nestles quietly within the natural surroundings, creating a rugged and durable contemporary interpretation of alpine architecture. The home provides year-round living as the primary residence for a family local to Aspen and respectfully utilizes the site’s sloping topography.

Upon approach, the entry drive descends from the main road down to a natural landscaped auto court where the home appears quiet and subdued behind strong single-story stone volumes that rest below a low-slung floating pavilion roof. The stone volumes provide privacy while large glass walls in between them invite natural light into the home’s communal spaces and provide visual connections with the surrounding landscape.

CCY Architects Elk Range Overlook Living Room
Elk Range Overlook Kitchen and nook CCY Architects
CCY Architects Elk Range Overlook Dining
Elk Rnage Overlook CCY Architects detail graphic
CCY Architects Elk Range Overlook section
Elk Range Overlook Wood Details CCY Architects
CCY Architects Elk Range Overlook pool deck

Within the main living space, there are ample living and dining areas, a built-out bar, a steel-clad fireplace set within a massive stone element, and floor-to-ceiling glass doors that seamlessly pocket away to provide seamless indoor/outdoor spaces.

Materials were chosen with an eye for sustainability and wellness. Farm raised Port Orford Cedar was chosen for its aesthetic qualities, structural characteristics and high durability. These traits allowed it’s use in many applications creating a strong, crafted and warm character.

Throughout the property, an interconnected network of water features provides visible and audible tranquility while separating private and common outdoor areas. Water elements trickle down toward a custom swimming pool with a horizontal water feature and outdoor seating areas. Furthering the connection to the natural surroundings, a custom spa is set within a tall native aspen grove and is accessed from the lower level via pavers placed within the horizontal water feature.

Completed

2021

Location

Aspen, Colorado

Project Size

8,250 SF

3.081 Acres

Primary Scope

Architecture, Interior Architecture, and Interior Finishes

Interior Furnishings & Fixtures by KA Design Group

Landscape Design by Ceres+ Landscape Architecture

Primary Materials

Stone, Wood, and Glass

Share This:

  • Copy Link