Wall House

The site is located on an active alluvial fan constrained both by debris flow and avalanche hazards. The design integrates a required fourteen-foot-high debris/avalanche wall and minimizes its height by working in conjunction with excavation; the negative space and wall act together. 

Wall House Diagram2
Wall House Diagram3
Wall House Site Plan
Wall House Section

Embracing the constraint, the wall is interpreted as a ‘living wall’ with space inside and on top of the wall, which also holds sculptural living pavilions oriented to sun and views. 

The wall, executed in poured-in-place concrete, hints at its geological origins as it emerges from the earth. The pavilions are simple forms, executed in zinc, that contrast with the inherent complexities of the site. A circulation gallery accommodates the steep topography, allowing the pavilions to step independently in response to the fifty feet of grade change.

Completed

In-Progress

Location

Pitkin County, Colorado

Project Size

8,250 SF 

35 Acres

Primary Scope

Architecture and Interior Architecture

Primary Materials

Cast in-place Concrete and Zinc

Awards

AIA Colorado | Citation Award

AIA Colorado West | Citation Award

Share This:

Next

Lost Forest Follies